Sealen

Sealen. Wat is dat? 

Het woordje ‘sealen’ is afgeleid van het Engelse werkwoord ‘to seal’. Dat betekent afdichten of verzegelen. Sealen bij de tandarts betekent dan ook het afdichten of verzegelen van groefjes en putjes in tanden en kiezen. De tandarts of assistente sealt meestal met een kunststoflak.

Sealen. Waarom? 

Sealen gebeurt om de kiezen te beschermen tegen gaatjes. Het beschermt ze op die plaatsen waar ze het meest gevoelig zijn voor gaatjes, namelijk in de groeven en putjes. Deze zijn kwetsbaar, vooral als ze diep en smal zijn. De haren van de tandenborstel kunnen de groefjes moeilijk schoonpoetsen. Sealen gebeurt meestal kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgebroken. Dan is de kans op gaatjes het grootst.

Hoe verloopt de behandeling van het sealen? 

Reinigen

Allereerst maakt de tandarts of assistente de kies goed schoon met een borsteltje of een instrument.

Etsen

Om de lak goed te laten hechten, ruwt de tandarts of assistente de groefjes en putjes in het glazuur op met een zure vloeistof . Dat heet etsen. Dit gebeurd met een spuitje.

Spoelen

Na een korte inwerktijd spoelt de tandarts of mondhygiënist de zure vloeistof weg met water. Dat gebeurt met een lucht-/waterspuit. Het water wordt opgezogen met een speekselzuiger.

Drogen

Speeksel verhindert dat de lak aan de kies hecht. Daarom houdt de tandarts of assistente de kies met wattenrolletjes en een speekselzuiger droog. Dan kan er geen speeksel bij de kies komen.

Sealen

Nu kan de tandarts of assistente de kunststoflak met een instrument of kwastje op de kies aanbrengen. De lak is heel dun en vloeit tot diep in de bodem van de groefjes en putjes.

Verharden van de lak

Dan moet de lak hard worden gemaakt. Dat gebeurt met een lamp die blauw licht geeft. Soms gebruikt de tandarts of assistente een oranje schermpje om de ogen tegen het blauwe licht te beschermen. Tenslotte controleert de tandarts of assistente of de lak goed op zijn plaats zit.

Voor- en nadelen van sealen 

Het voordeel van sealen is dat in de gesealde vlakken van de kiezen minder kans op gaatjes is. Het nadeel is dat na afloop van het sealen de lak soms even een beetje vies kan smaken. Bij het dichtbijten voelen de kiezen aanvankelijk een beetje vreemd. Dit gevoel verdwijnt vanzelf.

Hoe ervaren kinderen het sealen? 

Kinderen ervaren het sealen vaak als een echte behandeling. De meeste kinderen kunnen die goed verdragen.

Wat is voor mijn kind belangrijk om te weten?

Jonge kinderen hebben meestal moeite om hun mond langere tijd open te houden. Vertel uw kind hoe de behandeling verloopt.

Moeten de kiezen van elk kind worden geseald? 

De kiezen worden alleen geseald als de tandarts verwacht dat er gaatjes in de groefjes ontstaan.

Tandenpoetsen als de kiezen geseald zijn 

U kunt gewoon met een fluoridetandpasta blijven poetsen. Poets de gesealde vlakken gewoon mee.

Hoe lang gaat de kunststoflak van het sealen mee? 

De kunststof die diep in de groeven zit gaat enkele jaren mee. Bij de periodieke controle controleert de tandarts of er nog voldoende aanwezig is. Als er wat materiaal is verdwenen, kan dit worden aangevuld.

Nederlands  English

Aangenaam...

Anouk
Afbeelding Anouk Hallo allemaal, mijn naam is Anouk. Misschien heb je me al eerder een keer voorbij zien komen, ik heb namelijk in 2017 stage gelopen bij Whitesmile.

Nieuws

Vakantiesluiting
Vanwege de meivakantie gesloten vanaf vrijdag 30 april tot maandag 17 mei
lees meer
19-04-2021